2018 Yılı Oda Hesapları 2018 Hizmet Ücretleri Tarifesi Meslek Grupları ve Faaliyet Kodları (NACE) Stratejik Plan

Dış Ticaret Duyuruları

14.12.2018 - EBSO’da “Kazakistan Yatırım ve İşbirliği Olanakları” Semineri

Ege Bölgesi Sanayi Odası’ndan aldığımız bir yazı ile; Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sayın Abzal SAPARBEKULY başkanlığındaki, Devlet kuruluşlarından oluşan bir heyet, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret edecek olup, bu  ziyaret kapsamında, önemli fırsatlar sunan Kazakistan pazarı hakkında bilgi vermek üzere 17 Aralık 2018 Pazartesi günü, 14.30 - 17.00 saatleri arasında, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda “Kazakistan Yatırım ve İşbirliği Olanakları” konulu ücretsiz bir seminer düzenleneceği bilgisi alınmıştır.

06.12.2018 - Hindistan Sanayi Konfederasyonu (CII) 25. Ortaklık Zirvesi

Hindistan Sanayi Konfederasyonu’nun 02.11.2018 tarihli e postasına istinaden TOBB’dan alınan 30.11.2018 tarihli ve 18069 sayılı yazıda Hindistan Sanayi Konfederasyonu (CII) tarafından, Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Hindistan Hükümeti ve Maharashtra Eyaleti Hükümeti işbirliğinde, 25. CII Ortaklık Zirvesi’nin 12 – 13 Ocak 2019 tarihleri arasında Mumbai Hindistan’da düzenleneceği belirtilmiştir.

05.12.2018 - Hindistan İş Forumu ve Yuvarlak Masa Toplantısı

DEİK’den alınan yazıda T.C. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan’ın 18-19 Aralık 2018 tarihlerinde yapacağı Hindistan resmi ziyareti kapsamında DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi ve FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry) iş birliğinde 18 Aralık 2018 tarihinde Yeni Delhi’de İş Forumu ve 19 Aralık 2018 tarihinde Mumbai’de CEO Yuvarlak Masa Toplantısı düzenleneceği belirtilmiştir.

04.12.2018 - ABD’nin İran’a Yönelik Yaptırımları Hakkında.

TOBB tarafından Dışişleri Bakanlığından alınan, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına ilişkin;

“ABD’nin İran’a yönelik olarak evvelce hayata geçirmekle birlikte, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) çevresinde kaldırdığı, enerji, gemi inşaatı, deniz taşımacılığı ve bankacılık alanlarındaki yaptırımların 05 Kasım itibariyle yeniden yürürlüğe girmesine ilişkin olarak ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) tarafından bir basın açıklaması yapıldığı belirtilmiştir.

03.12.2018 - Ürdün Serbest Ticaret Anlaşmasının Fesih Edilmesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden bugün aldığımız yazıda Ürdün ile Ülkemiz arasında mevcut bulunan Serbest Ticaret Anlaşmasının feshedildiği belirtilmiş olup 22.10.2018 tarihinden itibaren Ürdün’e gerçekleştirilecek ihracat işlemlerinde Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden veya manuel olarak tercihli ticarette kullanılan menşe belgelerinin (EUR.1 Dolaşım Belgesi ve EUR.MED Dolaşım Belgesi) düzenlenemeyeceği belirtilmiştir.

30.11.2018 - Chicago Sektörel Ticaret Heyeti

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından 26.11.2018 tarih ve 5188-06890 sayı ile Odamıza iletilen yazıda; 9-13 Ocak 2019 tarihleri arasında düzenlenecek Chicago Boat Show Fuarı ile eş zamanlı olarak Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliği organizasyonunda, 8-11 Ocak 2019 tarihleri arasında Chicago / Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik bir Sektörel Ticaret Heyeti organize edileceği belirtilmiştir.

30.11.2018 - Bulgaristan’da Burgaz Sanayi ve Lojistik Parkı ve Plovdiv Yatırım Potansiyeli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden aldığımız e-postada; Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçiliği, Ticari ve Ekonomik İlişkiler Ofisinden gönderilen Ek 1’deki sunumda, Burgaz Sanayi ve Lojistik Parkı hakkında bilgiler verilerek yerli ve yabancı firmalar yatırım yapmaya davet edilmiştir.

22.01.2018 - ABD Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Duyurusu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)’dan  aldığımız 16.01.2018 tarih ve 0412/999 sayılı yazıya istinaden; ABD Kongresi yetkisinde olan ABD Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine(GTS) ilişkin yasanın 31 Aralık 2017 tarihinde sone ermesi nedeniyle konu hakkında yeniden yasal düzenleme yapılması gerektiği belirtilmiştir. Yazıda devamda, GTS yetkisinin bahsi geçen Kongre tarafından geriye dönük olarak çıkartıldığı ve GTS kapsamında tanınan tavizlerin geçmişe teşmil ettiği açıklanmış olup,GTS’in uygulanmadığı dönemde ödenmek zorunda kalınan gümrük vergilerinin iade edilebildiği kaydedilmiştir.