İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen “Tarıma Dayalı İhtisas OSB Projeleri ve Sektörel Konular Toplantısı”, Tarım ve Orman Bakanı Sn. Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in ev sahipliğinde gerçekleşti. Tarım ve gıda ile ilgili meslek komitelerinde faaliyet gösteren İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeleri’nin de yer aldığı toplantıda sunum yapan Bakan Pakdemirli, hem son 18 yıl içerisinde hem de pandemi döneminde tarımda yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Pandemi döneminde 101 ayrı tedbir aldıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Hem hasadın devam ettiği hem de ekimlerin devam ettiği bir dönemde, çiftçimize diplomatik pasaport verdik. Böylece, herkes evdeyken onlar üretimlerine devam edebildiler” dedi.
“6.6 Milyon Hektar Araziyi Sulamaya Açtık”
Pandemi sonrası yeni normale geçilecek bir süreç olacağını vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Sürekli üretimi artırmamız, desteklememiz gerekiyor. Son 18 yılda, tarımsal hasılamızı 7,5 kat artırdık. 585 yeni baraj inşa ettik. 311 milyar TL tarımsal destek verdik. 6,6 milyon hektar araziyi sulamaya açtık. 5,1 milyar fidan diktik. 200 bin vatandaşımıza istihdam sağladık. Tohumluk ihracatımızı 10 kat, tohumluk üretimimizi ise 8 kat artırdık. Bütçemizin yüzde 52’sini tarımsal desteklere ayırdık. Bunun karşılığında da sürekli bir büyüme performansı içerisinde olduk" dedi.
“Üretici Dostu Politikalar Üretiyoruz”
Tarım sektörünün son 2,5 yıl içinde tüm çeyreklerde büyüdüğünü vurgulayan Bakan Pakdemirli, "Kırsal kalkınma son derece önemli. Bu hareket Türkiye'de yavaşlamış olsa da tamamen durmuş değil. Hep söylediğimiz bir şey var, 'Doğduğun yerde doyabiliyorsan durmalısın' diye. Son 2,5 yılda Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı kapsamında 35 bin projeye toplam 3,3 milyar destek ve 104 bin istihdam sağladık. Maliyetlerin arttığı bir dönemde, üretici dostu politikalar üretmeye çalıştık" diye konuştu.
İzmir’e Sağlanan Destekler
İzmir’in sahip olduğu 15,4 Milyar Lira üretim değeriyle Türkiye’de üçüncü sırada bulunduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, “İzmir, tarımsal ihracatta ise 2,5 Milyar Dolar ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'nin sebze üretiminin yüzde 6'sı, meyve üretiminin de yüzde 3'ü İzmir'den sağlanıyor” dedi. İzmir’e son 18 yılda 17,1 Milyar Lira destek ile kırsal kalkınma alanında 462 projeye 206 Milyon Lira hibe sağladıklarını ifade eden Bakan Pakdemirli, kentin “Uzman Eller Projesi”için seçilen dört ilden biri olduğunu sözlerine ekledi. İzmir’den gelen 25 projenin tamamını onayladıklarını belirten Bakan Pakdemirli, gençleri müteşebbis olmaya davet etti.
İzmir’e, 7 tane Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi sözü verdiklerini açıklayan Bakan Pakdemirli, “Bunlarla ilgili özellikle 2021 yılında hızlı bir şekilde netice alabilmek için Ticaret Odamız ile birlikte bizim kurumlarımız büyük bir gayret sarf ediyor” dedi.
Projeler
Bakanlık olarak hayata geçirilen projeler ile ilgili olarak konuşan Bakan Pakdemirli, “Dijital Tarım Pazarı” projesinin henüz bir tohum olduğunu ancak yakında hızla büyüyerek bir çınar olacağını belirtti. 2020 yılının en önemli projesinin bu olduğuna değinen Pakdemirli, “2020 yılında çiftçimizin alın teri ve bin bir emekle ürettiği ürünler, Dijital Tarım Pazarı sayesinde değer fiyattan tüm alıcılar ve üreticiler ile bu online platform üzerinden buluşabiliyor” dedi.
“Tarımın Geleceği, Geleceğin Tarımı” Platformunun benzer teknolojik hamleler içermekle birlikte tarıma da yeni paydaşlar kazandırmak hedefiyle kurulduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli, ülkemizin üretimini mutlaka arttırılması gerektiğini belirterek, hem mevcut paydaşları koruyup hem de yeni paydaşları sektöre kazandırılmasının gerektiğini ifade etti.
“Gıdanı Koru Projesi” kapsamında online olarak 800,000’in üzerinde başvuru alındığını belirten Bakan Pakdemirli, https://www.gidanikoru.com/dunyarekoru sayfasında gıdanı israf etme sözü verdiklerini belirterek, toplumsal bilinci oluşturmak üzerine başlatılan bu kampanyaya destek beklediklerini açıkladı.
“Gündemimiz Sürdürülebilir Tarım Uygulamalarına Geçiş”
“Tarıma Dayalı İhtisas OSB Projeleri ve Sektörel Konular” Toplantısında bir konuşma yapan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, pandemi ile birlikte, tarım politikalarının iki eksende daha çok tartışılmaya başlandığını belirtti.
Özgener; “Birincisi; artan dış ticaret kısıtlamaları ve tedarik zinciri problemleri ile gündeme gelen “tarımda kendine yeterlilik” konusu. İkincisi ise; pandeminin iklim değişikliği ile olan bağlantısı sebebiyle hatırlanan, iklim krizi ve gıda yeterliliği konusu. Orta ve uzun vadede dünyanın ve Türkiye’nin tarım politikalarının gündemi sürdürülebilir tarım uygulamalarına geçiş olacak. Geleceğimizin garanti altına alınması, üretim verimliliğin sürmesi, tarımın dünyayı beslemeye devam edebilmesi, sürdürülebilirliğin sağlanmasıyla mümkün” şeklinde konuştu.
Tüm dünyada olduğu gibi küresel iklim koşullarının Türkiye’ye olan etkilerinin hesaplanarak, bu yeni dönemde su tasarrufu ve teknolojik kullanımlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Özgener, “2021 yılını su ve sulama yatırımlarında hamle yılı olarak ilan etmiş olmanızın çok önemli olduğu düşüncesindeyiz. Alternatif su kaynaklarının yaratılması ve mevcut kaynakların tasarruflu kullanımı kuraklık sorununun anahtar çözümleri olacaktır. Ülkemizde en fazla su tüketiminin tarım alanlarının sulamasında kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda, buralarda gerçekleştirilecek ufacık bir tasarrufun bile büyük bir fark ortaya koyacağı kanaatindeyim” dedi.
Tarıma Dayalı İhtisas OSB Projeleri’nde yaşanan gelişmeler ile projelerle ilgili kısa ve orta vade aksiyon planları hakkında açıklamalarda bulunan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, “Amacımız, Avrupa ve ülkemizin en büyük, topraksız, tam otomasyonlu, modern, ısıtma için jeotermal ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan sera ve tarımsal sanayi kümelenmesini oluşturmak” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, sunumunun ardından İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeleri ve sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
Toplantıya, İzmir Milletvekili Cemal Bekle, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve Vali Yardımcısı Faik Arıcan, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü A. Altuğ Atalay, BÜGEM Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, HAYGEM Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Gıda Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özmen, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ESİAD Başkanı Fadıl Sivri, İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ali Osman Öğmen, İZTO Yönetim Kurulu Üyeleri Adil Özyiğit ve Şahin Çakan, EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Ateş İlyas Demirkalkan, İZTO meclis üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı.